Kaymakam Fatih Kayabaşı ile asıl görüşme nedenim ilçenin Gümüşova mahallesinde yaşayanların %40’dan fazlasının akraba evliliğine dayalı konuşma ve duyma yetisi olmayanlar hakkında haber yapmaktı.
Konuyla ilgili olarak kaymakam Fatih Kayabaşı:
“Gümüşova mahallemiz ilçemize yaklaşık 57 km uzaklıktadır. Evet, burada yaşayan insanları büyük bir kısmı konuşma ve duyma engelliler. Biz kaymakamlık olarak her türlü sıkıntılarına yetişmeye çalışıyoruz. Ama medeni kanun hükümleri uyarınca akraba evliliklerine eğitim vermek dışında karışamıyoruz. Yurttaşlara işitme cihazları ile gerekli olan tıbbi desteklerimizi her zaman karşılıyoruz. Ancak akraba evliliğinin önüne kırsaldaki bazı mahallelerimizde geçemiyoruz.”
İlçeye geldiğinden bu yana en büyük sorunlardan birisinin istihdam olduğunu ve bunu çözmek için var gücüyle çalıştıklarını belirten kaymakam Kayabaşı, “istihdamı arttırmak için ilimizin batı yakasında bulunan 19 Mayıs, Bafra, Alaçam ve Yakakent mülki yöneticileri koordineli olarak çözüm odaklı projeler üzerinde çalışmaktayız. Alaçam ve Yakakent’te turizme yönelik projeler, tarihi yapıların restorasyonu, mübadele müzesinin revize ederek yeniden kamuoyunun ziyaretine açtık.”
Alaçam kaymakamı Fatih Kayabaşı: “Alaçam yeşilin her tonuna hakim, denizin mavisi, güneşin batışıyla Akdeniz ve Ege’deki yerleşim yerlerinden hiçbir farkı yok. Yeter ki ilçe halkıyla el ele verelim. Hep birlikte tek yumruk olarak üstesinden gelemeyeceğimiz sorun kalmaz. İstihdamda, turizmde, tarımda, eğitimde ve yaşamın her alanında yaşanan sorunları tek tek gücümüz oranında çözmek imkânsız değil. Yeter ki yürekten isteyelim.”
Kaymakam Kayabaşı’nın projelerinin bir bir tatbik ettiklerini ve başarılı olacaklarını ifade etmesi cidden çok kıymetli.
Peki, ben neler yaptım birey kimliğimle ve gazeteci kimliğimle!
İlçemde yıllar öncesini yani Alaçam’ın ekonomisinin ve istihdamının bel kemiği olan Tekel işletmesinin özelleştirilerek kapanmasının ardından ilçede ekonominin bitme noktasına gelmesi, sadece resmi dairelerde çalışanların katkısı ile ilçe ekonomisi kısır bir döngü içinde dönüp dururken 2010-2011 yılına kadar ilçede ekonomi adına yaprak oynamıyordu. Ne zaman ki ilçemize bacasız sanayi olarak gördüğümüz OMÜ’ye (Ondokuz Mayıs Üniversitesinin) bağlı Eğitim-öğretim faaliyetlerine ilk olarak 2010–2011 öğretim yılında Ulaştırma Hizmetleri Bölümü adı altında 'Posta Hizmetleri Programı' olarak başladı. Daha sonra birkaç program daha eklenerek Alaçam’ın ekonomisine bir nebze olsun katkı sağladı tabi, ancak bununla yetinilmeyip istihdamı ve iç göçü önlemek babında alternatifsiz projeler de üretilmelidir.
Alaçam’ın her alanda kalkınması için genç ve dinamik mülki amir Alaçam kaymakamının daha da çok projelerle Alaçam’a çok büyük projelerle emrindeki daire amirleri, memurlar, işçilerle birlikte sorunların çözümüne yönelik çalışmalar içinde olacağına ben inanıyorum. Çünkü sohbetimizde ilçeye yapacakları hizmetleri samimi bir hava içerisinde anlatırken adeta projelerini konuşurken hayata geçirmiş gibi heyecanla anlattı.
Bende ilçem adına mülki amir olan Alaçam kaymakamı Fatih Kayabaşı’na bir Alaçamlı olarak ve gazeteci olarak her türlü desteğe hazırım.