ZİRAAT MÜHENDİSİ BARIŞ AKSOY, TARIM DANIŞMANI MI? KAPICI MI?

ZİRAAT MÜHENDİSİ BARIŞ AKSOY, TARIM DANIŞMANI MI? KAPICI MI?

Muşlu, Ziraat Mühendisi Barış Aksoy, geçimini sürdürebilmek için çok iyi bildiği yıllarca okuyup dirsek çürüttüğü Ziraat Mühendisliği mesleğini kısıtlı imkanlarda da olsa Tarım danışmanı olarak sürdürmekte

 

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun’un Ayvacık ilçesi Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, vasıtasıyla Samsun’da da Ziraat Mühendisleri, Teknikerleri, Teknisyenlerin aç açıkta kalmamak için Tarım Danışmanı olarak hayatlarını idame ettirebilmek adına dur durak bilmeden araziden geri gelmediklerini ancak asgari ücretinde altın da bir maaşla çalıştırıldıklarını her fırsatta dile getiren Tarım Danışmanlarından Muşlu Barış Aksoy, meslektaşları adına şu açıklamalarda bulundu. 

“Bizler ülke çapında, asgari ücretine altında sefalet ücretiyle çalışan tarım danışmanlarıyız. Meslektaşlarım adına bu açıklamayı yapmak zorunda kaldım. Tarımsal teknolojileri, yeni tarım tekniklerini ve gelişmeleri; çiftçilerimize aktarılmasında bölgemiz ve ülkemiz tarımının kalkınmasında rol üstlenmeyi kendine bir görev olarak kabul etmiş serbest olarak ya da Ziraat Odaları ve çeşitli Birliklerde çalışan Türkiye’ye genelinde yaklaşık 10 bin 1200’e yakın aktif Tarım Danışmanı arkadaşımız görev yapmaktayız” şeklinde konuştu.

2 AYDIR KAPICILIK YAPIYORUM

Ziraat Mühendisi olarak serbest Tarım Danışmanlığı yapan, Barış Aksoy açıklamasını şöyle sürdürdü. “2015-2016 yılından beri Tarım danışmanı olarak asgari ücretin altında çalıştık. 2019 sonra asgari ücretin 4/1’i kadar maaş alamıyoruz. Ancak giderlerimiz, masraflarımıza yetişemiyoruz. 2021-2022 yılları arasında bazı günler inşaata temizlik yaparken bazı günler de inşaata çalıştım.  2023 yılında ise 2 aydır kapıcılık yaparak aldığım ücret Bağkur vergi borçlarımı ödedim. Bizim giderimiz, muhasebe ücreti dosya ücreti dükkân stopajı, büro vergisi, büro aidat ücreti, teminat ücreti, gelir vergisi, KDV Vergisi, damga vergisi, muhasebe yıllık defter ücreti köylere araba kiralama bedeli ziraat mühendisleri aidat ücreti vb. giderlerimiz var ailemizi geçindiremiyoruz. Asgari ücretin artması bizim ücretlerimiz sabit kalarak maaşımız erimektedir buna bağlı olarak vergi Bağkur ve diğer giderlerimiz artış göstermektedir” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİYE YÖN VERİYORUZ!

Yaklaşık olarak 1200 civarında aktif olarak hizmet veren Tarım Danışmanlarının verdikleri hizmetleri şöyle anlattı. “2009 yılından beri, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetleri desteklenmektedir ve desteklenmeler her geçen gün düşürülmektedir. Dünya nüfusu gittikçe artmakta buna paralel olarak tarım alanlarımız azalmaktadır Çiftçilerimizin birim alanda daha yüksek verim elde edebilmesi için tarımsal bilgi ve teknoloji çiftçiyle buluşturup çiftçiye yön verenler Tarım Danışmanlarıyız, yine bu Covid-19 (Pandemi) döneminde sokağa çıkma yasağı kapsamında evlerimize güvenli gıda erişimini sağlayanların arasında da Tarım Danışmanlarının rolü çok büyüktü. Tarım; bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır. Tarımsal yayım/danışmanlık ve çiftçi eğitimi görevi; kuruluş yasası gereği Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yerine getirilmesi gereken bir “kamu hizmetidir.”

KÖY MERKEZLİ TARIMSAL ÜRETİME DESTEK OLUYORUZ!

Serbest Tarım Danışmanları olarak, köy merkezli üreticiye destek verdiklerini söyleyen Aksoy; “Tarım ve Orman Bakanlığı, asıl görevini yapmayarak bazı hizmetlerin yürütülmesini özel kişilere devretse bile, hizmetin niteliği ve ilkeleri değişmez, Bakanlığın hizmetlere yönelik sorumluluğu devam eder. Bu kapsamda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygulanmaya konulan projelerden biri 3 yıl süreli pilot bir uygulama olan ve 31 Aralık 2006 tarihinde sona eren “Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek” ya da kamuoyunda bilinen adıyla “1000 Köye 1000 Tarım Gönüllüsü” projesidir. Çiftçiye hizmetin yerinde verilmesi ve yerinde bilgilendirilmesi amacıyla Ziraat Mühendisi, teknikeri ve teknisyeni danışmanlık hizmeti satın alınmasına dayalı Proje başarılı olamadan sonuçlanmıştır” diye ifadelerde bulundu.

TARIMSAL DANIŞMANLIK CİDDİ SORUNLARLA BAŞ BAŞA!

Tarımsal Danışman Ziraat Mühendisi Barış Aksoy; “Uygulamaya konulan son proje, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sisteminin yaygın ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla serbest ya da Ziraat Odaları, Kooperatifler ve Birlikler bünyesinde çalışan tarım danışmanları üzerinden 2009 yılından beri tarım danışmanlığı hizmetini desteklediği halen yürürlükte olan modeldir. Yürürlükteki mevzuata göre, Tarım Danışmanı; Sivil toplum örgütlerinde, ziraat odalarında istihdam edilen veya tarımsal danışmanlık hizmeti yürütmek üzere kendi nam ve hesabına çalışan ve Yönetmelikte belirtilen hükümlere göre sertifikalandırılmış kişilerdir. Şu anda uygulanan Tarımsal Danışmanlık Projesi de çok ciddi sorunlar içermektedir. Tarım danışmanları uzun yıllardır çok ciddi mali ve özlük hakları sorunları yaşamaktadır. Sözleşmeli personelin iş güvencesi yoktur. Bu güvencesizliğin yarattığı işten atılma ve yeniden işsiz kalma korkusu ve geleceğini planlayamama endişesi, kişinin çalışma şevkini kırmakta ve iş veriminin düşmesine neden olmaktadır. Tarım danışmanları kısa süreli sözleşmeler üzerinden işsiz kalma korkusu yaşamakta, geleceklerini planlayamamaktadır. Tarım danışmanlarına işsizlik sigortası primi ödemesi yapılmaması nedeniyle işsiz kalmaları durumunda yeni bir iş bulmak için geçen sürede maddi olarak sorun yaşamaktadırlar. Tarım danışmanlarının mali ve özlük hakları düzeltilmeli, çalışma koşulları ve ücretleri iyileştirilmelidir” şeklinde konuştu.

TARIM DANIŞMANLARI BAĞKUR VE VERGİDEN MUAF TUTULSUN!

Onca ekonomik güçlükler altında ezildiklerini, tarım danışmanlığı dışında inşaatlarda, kapıcılık yaptığını belirten Barış Aksoy; “Bakanlık bünyesinde çalışan bir ziraat mühendisi ile aynı eğitimi almış ve aynı işleri yapan tarım danışmanlarının ücreti “eşit işe eşit ücret” ilkesi gereği Bakanlık teknik personeli düzeyine yükseltilmelidir. Tarım danışmanlarının 1-2 yıllık kısa süreli sözleşmeler üzerinden işsiz kalma korkusu, 5-10 yıllık uzun süreli sözleşmeler yapılarak ortadan kaldırılmalıdır. Bugün daha etkin, verimli, üretime dayalı yeni istihdam olanakları yaratan bir tarımsal kamu yönetimine, işsizlik sorununa duyarlı bir kamu istihdam politikasına gereksinim vardır. Personel istihdamındaki esneklik ve özelleştirme uygulamasının sonuçları, tarımsal yayım ve çiftçi eğitimi alanında ortadadır. Soruna çözüm bulmak adına gündeme getirilen projeler, sorunları çözemediği gibi, yeni sorunlar oluşturmaktadır. Ziraat Mühendisleri kamu ve özel sektörde mühendise yakışır ücretle, güvenceli olarak istihdam edilmelidir. Kamuda yeterli sayıda kadro derhal açılmalıdır, güvencesiz sözleşmeli değil kadrolu atama yapılmalıdır. Bakanlık teşkilat yapısında “Çiftçi Yayım ve Eğitim Şubeleri” tekrar açılıp eğitim ve yayımda birlik sağlanmalı, yeterli sayıda ve nitelikli personel için yeni istihdam ortamı yaratılmalıdır. Kamu yönetimine sesleniyorum; Tarım danışmalarının sorunlarını çözün. Serbest tarım danışmanlarının Bağkur, vergiden muaf tutulmasını ve Bağkur’un devlet tarafından ödenmesini istiyoruz. Taşeronlara kadro verildi ama yıllardır okuyup, yıllardır arazide çalışıp emekçi tarım danışmanlarına Ziraat Mühendisi, ziraat tekniker, ziraat teknisyen Ankara’da sınava girip, doğru bir hak verilmedi.  Adalet istiyoruz, sesimizi duyurmak istiyoruz. Bütün milletvekillerime sesleniyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Adalet istiyoruz, adalet istiyoruz” dedi. 

 

 



HÜRRİYETÇİ EĞİİTİM-SEN; BOŞ, ÇAPULCU VE MANİPÜLATÖR ÖĞRETMEN UNVANLARINI VERENLERİ UNUTMAYACAĞIZ!

ÇOCUKLARIMIZA BAYRAM SEVİNCİNİ YAŞATTIRMAYAN BU LİYAKATSIZLIKLA OKULLAR YÖNETİLEMEZ!

Eğitim-İş'ten tepki: Öğretmenlik meslek kanunu eğitim emekçileri için hüsrandır...

Panama'da bir gemide 616 paket kokain ele geçirildi: Varış noktası Mersin

Atakum Belediyesi’nde tüm personele PCR testi

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

ÇİN'li YOLCU THY UÇAĞINDAN İNDİRİLDİ

DÜNYA KORONA VİRÜSÜNE KARŞI TEYAKKUZDA

Türk Bayrağına Irkçı Saldırı

Trump'tan 'yeni İran stratejisi' açıklaması

Samsun Ziraat Mühendisleri Başak Balosunda bir araya geldiler

Kuzey Kültürevi geleneksel kahvaltıda bugünde bir araya geldiler!

CHP Samsun gençllik kollarından; “Bilgi Teknolojileri Kurumu hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Samsun’un Asarcık ilçesi Musaağa mahalle sakinleri fabrikanın atık sularından nefes alamıyoruz

ELİF KÖSE; VETERİNER HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR, YETKİLİLER SADECE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETİYOR!

ADD SAMSUN ŞUBESİNDEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ETKİNLİKLERİ!

ROTARY’DE YENİ DÖNEM MOTTOSU; ‘DÜNYAYA UMUT OL’

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ BAŞKANI AKŞAN; DOSTALAR YOLDAŞLAR KARDEŞLER!

Mutluluğa yelken açtılar

BAFRA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ KURSU BAŞLIYOR

CHP Samsun İl Örgütü tarafından Yeliz lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

TÜRK-İŞ işçileri yağmur altında AKP il başkanlığı önünde haklarını istediler!

KESK ve DİSK Emekli-Sen Samsun şubeleri; “Bir kez daha söylüyoruz, kaynak saraydadır, kaynak makam araçlarındadır!”

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI KUBİLAY ALTUNTAŞ: “TÜİK İSTATİSTİK DEĞİL HAZIROLDAKİ EMİR ERİ KURUMUDUR!”

KESK Samsun şubeler platformu: “Katliamlara ve ölümlere teslim olmayacağız!”

Samsun üniversite öğrencilerinden Leman dergisine destek!

CHP Havza ilçe örgütünden emekliye, emekçiye, üreten çiftçinin sefaletine hayır yürüyüş ve mitingi!

Yapı- Yol Sen Samsun Şube sekreteri, Uğurcan Albak; “Bugünkü kamu idaresi, liyakati ve mesleki başarıyı yok saymakta!”

Samsun Emek Barış ve Demokrasi Güçleri Orta Doğu’da ki emperyalist barbarlığın durması için yürüdüler

Tez-Koop-İş Samsun Şube başkanı Tarık Sayın güven tazeledi!

MERKEZ SAĞ PARTİ (MSP) SAMSUN’DA HIZLA ÖRGÜTLENİYOR

ÇYDD SAMSUN GENÇLİĞİNE SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA PANEL!

CHP Samsun İl Örgütü tarafından Yeliz lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun şubesinden grev hazırlığı!

Samsun CHP İl örgütü; Partimiz, adaleti, şeffaflığı ve halkla yönetme kültürünü inşa eden umut merkezidir.

Samsun’da Değişim Elçileri grubundan Kocadağ’ın betonlaşmasına tepki.

TÜRK-İŞ işçileri yağmur altında AKP il başkanlığı önünde haklarını istediler!

KESK ve DİSK Emekli-Sen Samsun şubeleri; “Bir kez daha söylüyoruz, kaynak saraydadır, kaynak makam araçlarındadır!”

Tarım Orkam-Sen Samsun şube başkanı Erdem Avcı: “Birileri hala hiç sıkılmadan “tarihi başarı, tarihi kazanım” nutukları atmaya devam ediyorlar!”

BİRLEŞİK KAMU-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI KUBİLAY ALTUNTAŞ: “TÜİK İSTATİSTİK DEĞİL HAZIROLDAKİ EMİR ERİ KURUMUDUR!”

KESK Samsun şubeler platformu: “Katliamlara ve ölümlere teslim olmayacağız!”

Samsun üniversite öğrencilerinden Leman dergisine destek!

TÜRK-İŞ Samsun temsilcisi Fatih Köymen: “Gerçekleri görmek istiyorsanız TÜİK’in raporlarına değil işçinin boş tenceresine bakın.”

CHP’li Samsun Milletvekili Murat Çan, Terme’de ki çeltik üreticilerinin sorunlarını dinledi.

DİSK Emekli-Sen Samsun ve Atakum Şubeleri adına başkanı Kutlu; “Kaynak var, zam yok, hakkımız var, tanıyan yok, adalet yoksa sendikamız var.

CHP Atakum İlçe örgütü tarafından Adalet Emek ve Demokrasi Forumu gerçekleştirildi.

DİSK Emekli-Sen Karadeniz şubeleri Samsun’dan sendikal mücadele çağrısında bulundular.

CHP Havza ilçe örgütünden emekliye, emekçiye, üreten çiftçinin sefaletine hayır yürüyüş ve mitingi!

CHP Çarşamba ilçe örgütünden siyasi ekonomik zulme son yürüyüşü

Yapı- Yol Sen Samsun Şube sekreteri, Uğurcan Albak; “Bugünkü kamu idaresi, liyakati ve mesleki başarıyı yok saymakta!”

Samsun Emek Barış ve Demokrasi Güçleri Orta Doğu’da ki emperyalist barbarlığın durması için yürüdüler

Tez-Koop-İş Samsun Şube başkanı Tarık Sayın güven tazeledi!

Tüm Bel-Sen Samsun Şubesinden İktidar ile yandaş sendika arasındaki 8. Dönem TİS için danışıklı dövüşe tepki!

Yol-İş sendikası 1 nolu şube başkanı Şaban Çılgın: “Maaşlarımızla 1 ayı değil, bir haftayı bile çıkaramıyoruz!”

SES Samsun şube başkanı Şuayip Zobalı; “Grevsiz toplu sözleşme yapmaya zorlanarak sendika hakkı sınırlandırılmıştır.”

Samsun’da ki SAMÇEP, Tarım Orkam-Sen, KESK ve TMMOB’dan Zeytin Yasasına tepki!

CHP Samsun il örgütünden “Ekonomi ve Güvenlik Politikaları” paneli!

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SESLENİYORUZ: HALKA VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EZİYET OLAN BU YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİN!

Samsun Üniversite öğrencilerinden İsrail’in İran ve Filistin’e saldırılarına tepki!

BES Samsun şube başkanı Bahtiyar Akıncı: “Yoksullaştırma politikaları en çok kadınları ve çocukları mağdur ediyor!”

CHP Samsun İl başkanı Mehmet Özdağ; “MESEM uygulaması çocuk emeğinin sömürülmesine iş cinayetlerine dönüştü.”

Eğitim-İş Samsun şube başkanı Gündüz; “Artık hepimiz hep birlikte Tekin’siz bir geleceğe bakıyoruz.”

Yükleniyor